– dünden devam –
“Kur’ân-ı kerîm okurken şu edeplere dikkat edilmelidir:
6- Kur’ân-ı kerîm okurken, kendisinde riyâ, (gösteriş) uyanırsa veya namaz kılan kimseye mâni olursa, yavaş sesle okumalıdır.
7- Kur’ân-ı kerîmi tecvide uygun ve güzel sesle okumalı, tegan-ni etmemelidir. [Teganni, harfleri, kelimeleri bozarak ırlamak demektir. Teganni yaparken harfler bozulursa haram, harfler bozulmazsa mekruh olur. Halebi’de diyor ki: Kur’an-ı kerîmi teganni ile okuyan imamın arkasında kılınan namazın iâdesi gerekir.]
8- Kur’ân-ı kerîm, Allahü teâlânın kelâmıdır, sıfatıdır, kadimdir. Ağızdan çıkan harfler, ateş demeye benzer. Bu harflerin mânâları da böyledir. Bu harfler, başka harflere benzemez.
9- Kur’ân-ı kerîmi okumadan önce, bu kelâmı söyleyen Allahü teâlânın büyüklüğünü düşünmelidir! Kimin sözü söyleniyor, ne önemli iş yapılıyor iyi düşünmelidir! Kur’ân-ı kerîme dokunmak için, temiz el gerektiği gibi, onu okumak için de, temiz kalp gerekir. Allahü teâlânın büyüklüğünü bilmeyen, Kur’ân-ı kerîmin büyüklüğünü anlayamaz. Bütün mahlûkatın sâhibi, hâkimi olan bir zâtın kelamı olduğunu düşünerek okumalıdır.
10- Gaflet içinde okumamalı, okurken başka şeyler düşünmemelidir.”